2010-01-11

Earth observation - a Föld megfigyelése ill. földmegfigyelési módszer

A távérzékelési technikák földmegfigyelési célú alkalmazása területén az Earth Observation kifejezés már a 80-as évek óta meghonosodott különösen az intézményi, szervezeti elnevezésekben.
Így szerepel az Európai Űrügynökségnél, a nemzetközi szervezetek elnevezésében (CEOS), mára pedig az időközben létrejött GEO szervezet elnevezésében, mely  a GEOSS rendszer kialakításán dolgozik a WMO-nál működő nemzetközi GEO Titkárság operatív irányítása mellett. Vajon az Earth observation kifejezésre használhatjuk-e a  földmegfigyelés szót általában, ha a módszerről van szó és a Föld megfigyelése megfogalmazást, ha a hangsúly a Föld bolygó megfigyelésén van. Mindkettő helyes a szövegkörnyezettől és a tartalmi mondanivalótól függően? 

Téradatok helyett használjuk a térbeli adatok kifejezést

Bár a napi szóhasználatban gyakran előfordul a téradatok kifejezés, rövidsége miatt magam is előszeretettel használtam az elmúlt 10 évben, Detrekői akadémikussal való decemberi beszélgetésem óta tanácsára a magam is tudatosan igyekszem áttérni a térbeli adatok kifejezés használatára (amely nem csak a fordítási hűség miatt indokolt, de az eltérő tartalmi jelentés miatt is).